søndag 28. november 2010

Hei igjen - og litt oppdatering om meg og mitt og om Ryggforeningen.

Det er gått måneder og år siden siste oppdatering, men nå føler jeg for å skrive litt igjen.
Når jeg kikker tilbake på innleggene her så ser jeg at jeg ikke har skrevet stort om meg selv, jeg har gått rett på det medisinske; - uten noe om og men. Det kan vel være greit nok å få forklart medisinske uttrykk og betegnelser, men det kan kanskje være litt greit å få vite litt om min bakgrunn og min motivasjon for å blogge om nettopp disse tingene.

Jeg begynte for alvor å bli plaget med nakken for 10 år siden, før den tid hadde jeg mine årlige "nakkekink" som gikk over etter en kort stund, - noen dager med muskelavslappende tabletter og varmepose, en liten runde hos fysioterapeut, - det var det som skulle til for at "kinket" slapp taket.
Og så kunne det gå mange måneder, ja sågar år før jeg fikk et nytt "kink".

Men sommeren 2001 ble annerledes, det "kinket" jeg fikk da bet ingenting på, og jeg ble etterhvert sendt på MR som ikke overraskende viste et par slitte skiver og en del forkalkninger som gjorde plassforholdene litt trange for en nerverot. Ikke så uvanlige funn dette, selv ikke for relativt unge mennesker, og mange lever også helt greit med slike funn uten nevneverdige plager.
Det gjorde ikke jeg, og etter 5 år med gode og dårlige perioder, alskens behandlinger hvor kun epiduralinjeksjoner med steroider hjalp, så mistet jeg etterhvert troen og håpet på at det som plaget meg skulle gå over av seg selv.

Nok fikk være nok, jeg hadde prøvd det meste av det som var å prøve følte jeg, det var på tide å legge seg på operasjonsbordet. Kirurgen som hadde fulgt meg opp i disse årene var enig at tiden var moden, så våren 2006 ble den dårlige skiven tatt ut og jeg fikk satt inn en plastprotese i C5-6.

Ting Tar Tid. Resultat etter operasjoner likeså. Tar tid altså. Jeg vet at det er de som fort merker bedring i smerter etter en rygg eller nakkeoperasjon, men for mange er det de tre T'er som gjelder. Et år grovt regnet tok det for meg før jeg sporet bedring, og framgangen har fortsatt fram til dags dato egentlig.

I helgen har jeg vært på kurs i regi av Ryggforeningen, og har sittet på skolebenken fra morgen til sen ettermiddag. Før operasjonen hadde jeg ikke klart å sitte en time sammenhengende, smertene i nakke og arm hadde tvunget meg på beina ganske kjapt. For et par år siden hadde jeg vel klart meg gjennom ei slik helg med et nødskrik, men jeg hadde kjent etterdønningene et par uker etterpå. Når jeg kom hjem i dag etter kurset trengte jeg ikke legge meg nedpå engang.

Her kommer den fjerde T' inn i bildet - den henger tett sammen med TTT; - ja du gjettet riktig, det er TÅLMODIGHET. At ting tar tid vet vi jo egentlig innerst inne - det er bare så sabla vanskelig å smøre seg med denne siste T'en mens Tingene Tar den Tiden de Tar! :)

Da ble det forhåpentligvis litt mer kjøtt på beina m.h.t meg og min bakgrunn for å blogge om skiveprobleamtikk i nakke og rygg. En annen bakgrunn er Ryggforeningen, hvor jeg har vært medlem noen år. Jeg fikk når sant skal sies et lite "boost" til å begynne med blogging igjen etter å ha vært på likemannskurs hos Ryggforeningen i helga. Det er bare så utrolig givende å møte andre i samme situasjon som en selv, fra hele vårt langstrakte land. Noen sliter med nakken, andre med ryggen. Flere enn man tror sliter dessverre med BÅDE nakke og rygg, så urettferdig det enn høres ut.

Når jeg først meldte meg inn i Ryggforeningen var jeg til å begynne med opptatt av å finne lidelsesfeller med nakketrøbbel først og fremst, men etterhvert som jeg forsto mer og mer at den grunnleggende årsak til vondter og plager hos svært mange oppstår i mellomvirvelskiven er jeg ikke lenger så opptatt av det.
Mellomvirvelskive har vi fra topp til bånn - fra nakke til bekken, og svært mange av de plagene vi har starter nettopp i den og forårsaker en svært kjedelig kjedereaksjon som tilslutt kan ende opp i mange kjente om enn ikke så kjære navn som spinal stenose, forkalkninger, prolaps etc etc.
Det blir dermed naturlig for meg å kategorisere denne pasientgruppen med den slags plager under rubrikken " Skiveproblematikk " - enten det er i nakke eller rygg.

Forskning på mellomvirvelskive vil komme både nakke og rygg plagede til gode.

De siste årene har jeg gjennom mitt arbied i Ryggforeningen fått et innblikk i hva det forskes på i Norge når det gjelder rygg og nakke - det er spennende ting som skjer i dette feltet!

Fortsettelse følger..."stay tuned" som det heter i blogglandia.

1 kommentar:

  1. Godt å se at det er liv i deg,Kanutta

    -Turid

    SvarSlett