mandag 30. mars 2009

Skiveproteser og fasettledd

Dette er et tema som jevnlig er oppe til debatt på internasjonale ryggforum, f.eks ADRsupport.

Diskusjonen går på hva som er best å gjøre hvis en har fasettleddsproblematikk i tillegg til skiveproblematikk, skal en gå for skiveproteseoperasjon eller for det vi på godt norsk kaller avstiving...? Det er en del med skiveproteser i rygg som ikke har fått den bedringen de håpet på, der fasettledd antas å være en årsak til fortsatte smerter.
En del av disse hadde tydelige tegn på fasettledds-slitasje før de fikk satt inn skiveproteser, andre igjen hadde lite slitasje i følge bilder, men har i etterkant av operasjonen fått tydelige tegn på fasettledds-slitasje.

De som hadde klare tegn i forkant på at fasettleddene ikke var i god stand er naturlig nok en smule forbannet på at det ikke ble tatt hensyn til, de som ikke hadde det diskuterer skivedesign, constrained, semiconstrained - altså hvor mye bevegelse protesen tillater. Enkelte typer skiveproteser er visstnok tøffere for fasettledd enn andre.

Hvis det er snakk om utbredt fasettleddsartrose så har jeg forstått det sånn at avstiving er et bedre alternativ enn skiveproteser.

Mer om dette siden!

1 kommentar:

  1. Hei Kanutta
    fin side du har lagd deg,masse flott info her
    Ville bare si at du må fikse linken til ADRsupport ;)

    Klem Kathja

    SvarSlett