tirsdag 17. mars 2009

Nerveblokader ........hva er det?

Dette er noe folk stadig vekk lurer på, hvordan det settes og hvor lenge det virker. Det er også en tendens til å kalle alle mulige slags injeksjoner som kan settes i nakke for nerveblokader, men ikke alle sprøyter er det.
Det kan settes sprøyter med bedøvende og smertestillende medikament i muskler for å få de til å slappe av, og det går også an å sette Botox i muskler.

Har man imidlertid en misfornøyd nerverot som krangler, så er effekten av muskulære injeksjoner ofte så som så, jeg har aldri hatt noe effekt av de ihvertfall. Det jeg imidlertid hadde effekt av var en steroid-injeksjon rundt den nerveroten som var trøblete. Steroidene dempet inflammasjonen i nerveroten, og effekten varte noen måneder.

Det er flere måter å sette en epidural steroidinjeksjon på.

Den mest presisie og mest effektive er den varianten der man sprøyter inn steroidene tett opptil nerveroten, det krever gjennomlysningsutstyr og spesialkompetanse, og er ikke noe som blir gjort i full fart på et tilfeldig legekontor. Mine injeksjoner ble satt av nevrokirurg.

Så har man en annen varaiant av epiduralinjeksjon som ikke er så presis. Der sprøyter man inn en større mengde med steroider; i et større område, enn ved den transforaminale varianten.
Jeg vet at det fantes leger som satte slike generelle blokader "blindt", altså uten gjennomlysningsutstyr.
Om det fins noen i dag som fremdeles gjør det her i landet vet jeg ikke, men jeg håper ikke det.

Personlig ville jeg tatt beina på nakken hvis noen i dag hadde foreslått en "blind" steroidinjeksjon, men som ny i dette gamet vet man jo ikke så mye, man er bare ute etter noen som kan hjelpe!

Steroider er egentlig ikke godkjent for bruk i epiduralrommet, det er sterke saker som kan gjøre skade hvis stoffet f.eks skulle komme på avveie.

Så...sørg for at den som skal sette det er proff og har det riktige utstyret, ikke la noen sette epiduralinjeksjoner blindt på deg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar