torsdag 19. februar 2009

Nerverotsmerte, nerverotaffeksjon (radikulopati)


Nakkesmerter kan ha mange årsaker, men har man sterke smerter i armen i tillegg så er det ikke så usannsynlig at det er en radikulopati man har med å gjøre.
Nummenhet, prikking i arm og enkelte fingre er vanlig, det kan også være nedsatt kraft i arma.

Hver nerverot har et karakteristisk strålemønster for smertene, og legen vil spørre deg om hvor på arma du har vondt, og hvilke fingre smertene stråler ned i. Ikke alltid man har et så klart og tydelig definert mønster, det kan være flere årsaker til det, men legen vil prøve å finne ut av hvilket nivå smertene stammer fra.

C5-6 og C6-7 er de nivåene som hyppigst er rammet, og smerter derfra vil typisk arte seg som smerter på utsida av arma og ned i tommelområdet for C5-6, for C6-7 er det baksida av arma (triceps) og langfinger.
Dette må ikke tas bokstavlig, dette er indikasjoner, og ingen fasit på hvilket nivå som er årsaken til smertene.
Mitt inntrykk er ihvertfall at mange føler ganske utbredt smerte, både i arm og hånd, og at de ikke kan avgrense det til et bestemt område.

Det virker som om de med et akutt oppstått prolaps er de som kan lettest kan avgrense smertene til et bestemt område, mens de som har generell skivedegenerasjon beskriver en mer diffus utbredelse av de.

Og så er det jo ikke så uvanlig at man har flere nivåer som gir symtomer, det gir et uklart bilde og det blir vanskeligere å diagnostisere.

Kommer smertene brått så kan det være man har fått et prolaps, utvikler armsmertene seg mer gradvis så tenker man mer i retning skivedegenerasjon: benpåleiringer og det at skiva har sunket sammen fører til trange plassforhold for nerven.

Trange forhold og mekanisk trykk alene er ikke nok til å framprovosere smerter i nerverot (det er mange med slike MR-funn som ikke har symptomer).

Hva er det da som gir smertene...? En degenerert skive kan ha små sprekker som det innerste materialet i skiva siver ut i, og det oppstår en form for inflammasjon. Denne inflammasjonen får nerverøttene til å hovne opp og bli ømme, og dermed blir de følsomme for trykk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar